Półautomatyczne wagi wielogłowicowe | Świetny sposób na oszczędzenie czasu i pieniędzy

Półautomatyczne wagi wielogłowicowe oferują wydajne rozwiązanie dla ważenia i pakowania produktów, które do dzisiaj są ważone ręcznie. Poniżej znajduje się opis funkcji tych półautomatycznych naważarek kombinaycjnych.

Przemysłowe wagi półautomatyczne produkowane są przez firmę Yamato Scale w dwóch wersjach:

  • TSDW-205W wyposażona w 12 głowic ważących
  • TSDW-206W wyposażona w 14 głowic ważących

Półautomatyczna naważarka wielogłowicowa Yamato, TSDW-205W z dwunastoma głowicami

Funkcje i zastosowanie półautomatycznych wag wielogłowicowych

Modele TSDW-205W and TSDW-206W półautomatycznych naważarek wielogłowicowych są wyposażone w indywidyalne głowice ważące które są podłączone do komputera głównego. Zasada działania jest taka sama jak przy automatynej wersji. Różnica polega na tym, że ważony produkt jest umieszczany ręcznie na wadze. Procesor oblicza pożądaną kombinację w przeciągu paru sekund i aktywuje taśmy przenośnika odpowiednich modułów ważących. Wysyłają one produkt do centralnego przenośnika taśmowego, umożliwiając w ten sposób szybki transport. Jednocześnie główny komputer oblicza już następną możliwą kombinację. Korzystając z najnowszych technologii, semi półautomatyczne wagi wielogłowicowe Yamato są w stanie osiągnąć prędkość do45 kombinacji na minutę, w zależności od modelu maszyny.

Produkty świeże

Maszyna jest optymalnie dostosowana do ważenia pojedynczych przedmiotów wysokiej jakości o określonych ciężarach, które są przeznaczone do sprzedaży w samoobsługowej sekcji supermarketów. Przykładem może tu być mięso w postaci kotletów, gulaszu albo kiełbas a także ryby i owoce morza. Półautomatyczne wagi wielogłowicowe są również szeroko stosowane do ważenia i pakowania świeżych owoców i warzyw. Tradycyjne metody porcjowania prowadzą do znacznego odchylenia od ciężaru docelowego. Zgodnie z wymogami prawnymi minimalna objętość zawarta w opakowaniu nie może spaść poniżej ilości wskazanej na etykiecie. Ponieważ produkty w większości nie mogą być podzielone, często prowadzi to do nadwyżki produktu w opakowaniu. Liczne testy przeprowadzone dla naszych klientów wykazały, że istnieje szybki zwrot inwestycji; w przypadku gulaszu wołowego, na przykład, już po 6 miesiącach. Jest to możliwe tylko dzięki zminimalizowaniu nadwyżek w paczkach.

Dzięki swoim doskonałym właściwościom higienicznym (IP65), waga może być używana do praktycznie każdej aplikacji, przy jednoczesnym przestrzeganiu standardów międzynarodowego przemysłu spożywczego. Ponadto wykorzystanie ludzkiej siły roboczej, która ogólnie stanowi czynnik ryzyka w przemyśle spożywczym, jest znacznie zmniejszone.

Zapakowane mięso o wcześniej określonych masach docelowych. Ważenie i pakowanie za pomocą półautomatycznej przemysłowej wagi wielogłowicowej Yamato z serii TSDW.

Cięcie kosztów

Poztywnym skutkiem zmniejszonej liczby zatrydnionych pracowników jest obniżenie kosztów osobowych. Przy tej samej prędkości produkcji, firmy korzystające z przemysłowych wag półautomatycznych Yamato posiadają jedną dziesiętą kosztów personelu.

Kolejną ważną zaletą tego szybkiego ważenia i pakowania jest zachowanie jakości produktu. W przypadku mięsa i ryb, szczególnie ważne jest szybkie opakowanie produktu bez jego uszkodzenia.

Tematy w tym artykule

Ważenie warzyw, ważenie owoców, ważenie mięsa, ważenie ryb, ważenie docelowej masy, pakowanie poojedynczych sztuk, ważenie pojedynczych produktów, opakowania dla supermarketów,  produkty dla supermarketów, półautomatyczne naważarki wielogłowicowe, półautomatyczne wagi przemysłowe, przemysłowe układy ważenia.